Mijn favorieten

Courtage van een makelaar

Courtage van een makelaar (leestijd 4 min.)

De huizenmarkt is nét een normale economie, als er een kleine vraag bestaat naar woningen houdt dit in dat woningen waarschijnlijk lang te koop staan. Is de vraag groot dan zal waarschijnlijk een korte verkooptijd van toepassing zijn. De werkzaamheden van een makelaar liggen per woning wel redelijk vast, of een woning nu lang of kort te koop staat. Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning lijkt momenteel zelfs óp te lopen, met andere woorden een makelaar moet tegenwoordig meer tijd steken in bezichtigen omdat er simpelweg meerdere geïnteresseerden zijn
Het verdienmodel van de makelaar wordt bepaald door de courtage die hij in rekening brengt bij zijn opdrachtgevers.
Wat gebeurt er in een "krappe" markt? (een markt waar de vraag naar huizen hoog is) De aantallen woningen die de makelaars in de verkoop hebben lopen terug. Ter indicatie in 2016 stonden er 215.000 woningen te koop momenteel staat de teller op 155.000 woningen te koop.
Makelaars hebben als doel de woning zo tegen de beste voorwaarden te verkopen. Wat merk ik momenteel in de markt? Omdat het aanbod steeds schaarser wordt gaan consumenten steeds meer "shoppen" naar makelaars. Een gezonde ontwikkeling waar de consument absoluut bij gebaat is, maar; Op welke punten moet je als consument nu letten?
  • Zo! Je hebt nu het gesprek gehad met misschien wel 2 of 3 makelaars. Bij welke had je het beste gevoel? Zorg dat je een klik hebt met de makelaar, hij/zij gaat ervoor zorgen dat jouw woning tegen de beste voorwaarden wordt verkocht. Kijk ook naar hoe anderen het kantoor zien. Verkopen ze ook nieuwbouw woningen en doen ze zaken met woningbouwcorporatie's? Dan hebben professionele organisaties ook vertrouwen in hun werkwijze.
 
  • Wat is "normaal"? Eigenlijk is het vreemd om op voorhand te zeggen welk bedrag je gaat verdienen. Zo moet een makelaar dus zeer scherp de marktwaarde kunnen bepalen, als hij te hoog zit wordt de woning niet verkocht, zit hij te laag dan dient hij niet het belang van de verkoper optimaal. Als hij te laag zit kan er ook meer interesse voor een woning ontstaan en kan hij ervoor kiezen om iedereen te laten bieden. Allemaal verschillende strategieën om voor de verkoper eruit te halen wat erin zit. Gangbare tarieven liggen overigens tussen de 1,8% en 2,2%. (let op allemaal inclusief btw)
 
  • Het klinkt heel aantrekkelijk om alleen maar te kijken naar de hoogte van de courtage. Weet wel dat dit het bedrag is dat de makelaars moet motiveren om het beste voor jou eruit te halen. Kies je voor een do-it-yourself concept of de goedkoopste makelaar dan moet je zelf scherp zijn in het gehele proces. Zeker bij de onderhandelingen zal een goedkope makelaar sneller geneigd zijn om akkoord te gaan omdat hiermee hij geen tijd meer in de zaak hoeft te steken. Het verschil tussen  €10.000,- extra opbrengst of  €20.000 extra opbrengst maakt het zeker waard om een makelaar te nemen met een hogere courtage.
 
  • Wat betaal je nu echt? Opstartkosten, courtage, no cure no pay termen waar je normaliter niet veel mee te maken hebt. Vraag om een duidelijke uitleg en eventueel specificering van de kosten. Een goede, professionele aanmelding op Funda inclusief al het beeldmateriaal kost een makelaar al gauw  €500,- tot soms wel  €1000,-.
 
  • Dienstverlening; wanneer heb jij de meeste vragen en hoe kan je met deze vragen terecht bij de makelaar. Zijn ze buiten kantoortijden bereikbaar? Kun je makkelijk bellen, mailen, appen in het weekend? Uiteraard zal de makelaar er alles aan doen om slapeloze nachten te voorkomen maar het is en blijft een spannende onderneming om je huis te verkopen.
 
Zo, nu kan je in ieder geval een heldere afweging maken.
En... ja als je nu het bedrag deelt door de uren komt daar een prachtig modaal salaris uit. Makelaar wordt je niet voor het geld. Het is een roeping!